Mese a rasszista aranykocsiról

800px-gouden_koets_2011.jpg gouden-koets-468×262.png gouden_koets.jpg

A kocsi szóról sokan tudják, hogy Kocs falu nevéből származik, és sok európai nyelv átvette, így a holland is. A koets lóvontatta díszes hintót jelent a koetsier pedig kocsist. A koets szó minden év szeptemberében felmerül a médiában, ilyenkor tartja ugyanis a királynő az éves trónbeszédet a lovagteremben, ahová mindig a nyolc ló vontatta aranyhintóval (gouden koets) érkezik. Most sem volt ez másképp, bár az eseményt kisebbfajta politikai vihar előzte meg. A szocialista párt és a zöldek kifogásolták a kocsi oldalán látható festett képeket, amin félmeztelen fekete férfiak és nők alázatos tartásban ajándékokat adnak át a királynőnek. Hm. Életem-halálom kezedbe ajánlom. Egész nap ezen morfondíroztam.

Egy kis kocsitörténet:

A hintót 1898-ban Wilhelmina királynő kapta koronázási ajándékul Amszterdam népétől, az árát is közadakozás fedezték. Nem aranyból készült, hanem jávai teakfából, amit helyenként vékony aranylemezek borítanak, faragásait aranyfüsttel díszítették. Belső kárpitjának egyes darabjait az árvaházi leányok hímezték. Ez az ajándék a hollandok szeretetét mutatta királynőjük iránt, évi egyszeri használata immár történelmi hagyomány.

A széplelkű szemforgató baloldal szerint a kocsin látható képek az ország szégyenteljes történelmével dicsekednek, rasszista eszméket hirdetnek a színesbőrűek szolgaságával. Aláírásokat is kezdtek gyűjteni a képek eltávolítására, természetesen a helyi bevándoró szervezetek és közösségek örömmel csaptak le a témára.

A magam részéről ekkora marhaságot rég hallottam. A nagy földrajzi felfedezések természetes következménye volt a felfedezett helyek meghódítása. A gyarmatbirodalmak korában ez teljesen normális dolog volt, a legtöbb államnak, ha volt hajója, kikötője, gyarmata is volt. Ki ágál manapság a Római Birodalom ellen? Pedig övék volt szinte egész Európa, Észak-Afrika, Ázsia nyugati része is. Ki háborog ma már azon, hogy mekkora volt a három földrészre kiterjedő Oszmán Császárság? Na és a mórok? Portugáliát, Spanyolországot és jelentős francia területeket is vagy 700 évre megszálltak az arabok. Hallotta valaki, hogy bocsánatot kértek, kártérítést fizettek érte? Erzsébet angol királynő még ma is Barbados királynője is, ha odalátogatna, a barbadosiak nyilván hajlonganának előtte és ajándékot is kapna tőlük. Nem is olyan régen nem csak a királyok, de az uradalmi intéző előtt is hajlongtak a kisemberek. Ezek mind történelmi tények, és nem lehet meg nem történtté tenni egyiket sem.

Persze a legtöbb gyarmat felszabadult már, “kivívta függetlenségét” ami sok esetben nem jutott el az anyagi függetlenség szintjére. Hasonlatosak ők az önérzetes kamaszokhoz, akik hőzöngenek, mennek a saját fejük után, de az anyjuk mos rájuk, és a szülők kamrájából élnek. A volt gyarmatok szívesen fogadják a rendszeres segélyeket, polgáraik eljönnek a csúf, gonosz gyarmatosítók után Európába is.

Gyarmatosítások ma is vannak. Mi másnak nevezhetnénk a nemrég széthullott nagy Szovjet Birodalmat, az olajtermelő országok “felszabadítását”, teljes iparágak kihelyezését keletre és még keletebbre – ahol olcsó munkaerő termeli a drágán eladható termékeket – , a multik térhódítását, a banktőke mesterkedéseit, vagy a kínai áruk megállíthatatlan özönlését? És megkezdődött már a világűr felosztása is!

A szocialisták és zöldek ötletét továbbfejlesztve javaslom, mostantól a Mikulás maga cipelje a zsákját, a krampuszok (Hollandiában pláne szerecsenek!) forduljanak a szakszervezethez! A kártyajátékok közül távolítsuk el a Fekete Pétert! A mesékből töröljük ki a juhászbojtárokat, szolgálókat, ajtónállókat és egyéb udvari népeket. Az operákat, drámákat is felül kell vizsgálni. Az Országházból hasonló indokok alapján el kell távolítani Munkácsy Mihály Honfoglalás című képét is.

Félretéve a viccet, remélem az aranykocsi marad. A mai nehéz gazdasági helyzetben a nyolc ló mégsem fogyaszt annyit, mint egy páncélozott Audi, a hintóra rendszám sem kell, bár a biztosítása biztos egy vagyon :)

Comments are closed.


Network-wide options by YD - Freelance Wordpress Developer